Fräsning

Med fräsning tar man fram komponenter och detaljer. I Gnosjöregionen använder man sig av fräsning för stora volymer och precision.

När man ska ta fram detaljer och färdiga produkter av olika metaller så handlar det alltid om hur man på det effektivaste viset kan få bort metall för att ta fram den slutliga formen.

När man ska ta fram en avancerad form så är fräsning ett bra alternativ. Detta beror på att man idag kan använda maskiner som jobbar i olika vinklar på en och samma metallbit.

Dessutom så har varvtalet för den roterande axeln ökats så att man har en längre hållbarhet på de verktyg som fräser fram formen.

 

En klassisk metod för beskärning

Fräsningen måste kallas för en klassisk metod för man har tagit fram metallkomponenter med hjälp av en roterande fil under flera hundra år.

Det är klart att man inte kan jämföra den fräsning som utfördes för hundra år sedan med den som görs hos företag i Gnosjöregionen idag.

Dagens teknik är avancerad och den innebär att man jobbar mer med hjärnan än med händerna.

Det fysiska arbetet tar maskiner hand om men det är ändå så att en duktig metallarbetare måste ha god kunskap om den grundläggande fräsningstekniken för att planera och jobba på rätt sätt.

 

Cnc-fräsning

Det är med cnc-tekniken som man kan jobba med fräsningen på ett effektivt sätt. Det går till så att man tar en titt på en modell eller ritning av den komponent som ska tillverkas.

Sedan beslutar man sig för vilket material som ska användas och om man behöver någon form av ytbehandling före eller efter fräsningen.

I många fall är plåten redo och ytbehandlad men i vissa fall så kanske man vill måla komponenten då den är beskuren i färdig form.

Fräsningsmaskinen kommer att få klara instruktioner om hur den ska arbeta och det är inte ovanligt att man kan fräsa fram en färdig komponent med en maskin.

Då verktygen i maskinen försvagas så får operatören besked om detta och då kan man snabbt växla verktyg eller justera inställningarna för att behålla precisionen.

 

Butiksinredning

Metallbearbetning handlar ju inte bara om delar och detaljer till industrin. Man kan även ta fram produkter och möbler som används dagligen i butiker och på kontor.

Metall är ett hårt material men med hjälp av rätt fräsningsteknik så får man fram mjuka former som är trivsamma. Butiker har stora behov av att skapa en miljö där man får plats med mycket och samtidigt behåller överblicken.

Med hjälp av olika beskärande metoder och metallbearbetning så får man fram butiksinredning som är hållbar och mycket attraktiv.

Detta görs ofta i samarbete med en inredningsdesigner, men numera så kan metallverkstäderna en hel del om hur man kan ta fram rätt typ av hyllor och displayställ så ibland kan man göra jobbet direkt med hjälp av verkstaden.

 

Från beställning till färdig produkt

Tid är pengar och när man ska ta fram en detalj så är det klart att man vill veta när det hela kan vara klart.

Det som är så smart med fräsning är att tekniken tillåter stora volymer som kan tas fram på mycket kort tid.

Man kan alltså som kund ställa krav på att det hela ska vara klart inom någon veckas tid utan att det kommer att leda till försämrad kvalitet eller risk för slarv.

 

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2021-02-21

Vem ska sköta svarvning av ecobrass?

Det är viktigt att hitta rätt verkstad för svarvning av ecobrass eftersom detta material är dyrt och svårare att bearbeta än andra blyfria legeringar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-10-19

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Metallindustrin drar stor nytta av cnc-svarvning, men det finns både fördelar och nackdelar med cnc-svarvning. Läs mer här!

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Säkerhetsrutiner krävs då man jobbar med automatsvarvning

Automatiken höjer säkerheten men även automatsvarvning kräver säkerhetsrutiner för de som driver svarven och för de som befinner sig i samma lokal.

 

Läs mer »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.skarandebearbetning.se