Aktuellt


Publicerad 2021-02-21

Vem ska sköta svarvning av ecobrass?

Det är viktigt att hitta rätt verkstad för svarvning av ecobrass eftersom detta material är dyrt och svårare att bearbeta än andra blyfria legeringar.

Är alla proffs på svarvning även rätt val för svarvning av ecobrass? En bra fråga att ställa då det blir dags att lägga ut den här typen av uppdrag på legoleverantör. Saken är den att ecobrassen är ett material som kräver lite mer av de som ska forma den. Arbetet innebär högre krav på svarvning och allt som ska göras inför och efter formning av metallen.


Svarvning av ecobrass – ett slag för vår miljö!


Det finns goda skäl till att ecobrassen väljs till projekt där materialet ska komma i kontakt med det som vi människor kommer i kontakt med. Ecobrassen är nämligen mässing utan bly och det gör att materialet inte kommer att släppa ifrån sig giftet som är så farligt.


Svarvning av ecobrass väljs då man vill ta fram viktiga applikationer som dricksvattensledningar. Här kan vi ju inte ha bly i rören. Dessutom kan materialet användas för fordonsapplikationer. Ecobrass är godkänt enligt ELV-direktivet för applikationer för fordon.


Varför är ecobrass så populärt?


Det är framförallt så att ecobrass erbjuder riktigt fin hållfasthet. Den kan användas på platser där det inte får rosta men lätt kan göra det. Ecobrassen rostar inte i första taget och den klarar tuffa tag. Att den dessutom är blyfri gör den till ett säkert val för ledningar där värt dricksvatten ska passera och mer.


Det finns ett problem med ecomässingen


Allt är dock inte guld och gröna skogar med ecobrass och det vet den som försökt tillverka i detta material. Det är nämligen mycket svårare att bearbeta ecobrass. Det fungerar inte som med vanlig cnc-svarvning eller som med bearbetning av vanlig mässing som CW6114N.


På grund av att materialet är svårt att bearbeta kostar det mer med svarvning av ecobrass än av andra material. Priset kan ses som ett problem men inte nödvändigtvis som en anledning till att undvika tillverkning av ecobrass om det går.


Det kan ju faktiskt vara så att en produktion i det långa loppet tjänar på att vara av ecobrass hellre än ett enklare material. Om hållbarheten ökar och korrosion kan undvikas kan det ju bli mycket längre livstid. Det är också värt något.


Så även om priset för produktionen är ett problem kan den höga kvaliteten ses som en investering.


Vem får sköta svarvningen av ecobrassen?


Svaret på frågan blir tydligt när vi betänker problemet som finns med ecobrass. Det gäller att få svarvning av ecobrass av ett företag som kan detta. De bör ha erfarenhet av materialet såväl som rätt maskiner för uppdraget.


Kunskap och erfarenhet minimerar risken för fel och det är viktigt när vi ser på priset. På så vis kan du dra ner på kostnader som hade kunnat uppstå på grund av felaktig hantering och maskiner som inte klarar av jobbet.

 

 

 

 


 

Visa alla »

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2021-02-21

Vem ska sköta svarvning av ecobrass?

Det är viktigt att hitta rätt verkstad för svarvning av ecobrass eftersom detta material är dyrt och svårare att bearbeta än andra blyfria legeringar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-10-19

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Metallindustrin drar stor nytta av cnc-svarvning, men det finns både fördelar och nackdelar med cnc-svarvning. Läs mer här!

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Säkerhetsrutiner krävs då man jobbar med automatsvarvning

Automatiken höjer säkerheten men även automatsvarvning kräver säkerhetsrutiner för de som driver svarven och för de som befinner sig i samma lokal.

 

Läs mer »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.skarandebearbetning.se