Aktuellt


Publicerad 2019-10-19

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Metallindustrin drar stor nytta av cnc-svarvning, men det finns både fördelar och nackdelar med cnc-svarvning. Läs mer här!

Skärande bearbetning kan idag utföras med många intressanta metoder. Med cnc-svarvning går det att jobba snabbt och precist. Det här är en typ av svarvning som används flitigt på mer avancerade metallverkstäder. Det beror givetvis på de många fördelar som tekniken erbjuder. Men det finns också nackdelar. Fast vi börjar med fördelarna…


Fördelar med cnc-svarvning


Till att börja med måste vi peka på den precision som en cnc-svarv kan erbjuda. Oavsett vad som ska svarvas fram går det att få exakta mått. Maskinen programmeras och kan sedan jobba på ostört för att ta fram del efter del med exakta mått.


Det går också bra att tillverka mer komplicerade former med cnc-svarvning. Med korrekt koordinering kan även detta göras på snabb hastighet. En verkstad kan därmed ta på sig många olika typer av projekt med en enda cnc-svarv. I och med att man för det mesta bara behöver byta program för en ny produktionslinje spar det tid.


Även verktygsbyten behöver inte ske särskilt ofta. En operatör kan hålla noggrann koll på hur maskinens delar mår för att se till att byten sker snabbt och enkelt. På så vis kan samma maskin jobba på utan avbrott vilket sparar en massa tid.


Automationen är mycket hög. Det innebär att operatörer slipper sköta sådant som annars hade tagit både tid och kraft. När maskinen gör det mesta kan operatören driva flera tillverkningsprocesser samtidigt mer flera maskiner på samma verkstadsgolv. Arbetet på verkstaden minskar i intensitet och det är bra för arbetsmiljön.


Nackdelar med cnc-svarvning


Men allt med cnc-svarvning är inte guld och gröna skogar. Det finns fortfarande utrymme för utveckling av tekniken och arbetsprocesser. Det är till exempel svårt att kontrollera CNC-maskinens vertygsrutter. Det här skiljer sig en hel del från hur vanliga maskinverktyg fungerar.


De tekniska kraven är ganska höga och det ställer också högre krav på operatören. Ibland måste man vidareutbilda personal för att kunna jobba med cnc-svarvning då en ny maskin köps in. Dessutom är det inte alltid så enkelt att kontrollera arbetsprocessen med maskinen. Operatörer behöver mer utbildning och det kan ses som ett minus.


Kostnaderna för en ny cnc-maskin kan sticka iväg. Det går att hitta begagnade cnc-svarvar som fungerar mycket väl, men den nya tekniken erbjuder fördelar som kan vara svåra att avstå. Med en större investering gäller det att ha uppdrag att täcka för utgiften med.


Summering


Cnc-svarvning är en spännande teknik som bjuder på många fördelar. Men den kräver operatörer som vet vad de sysslar med och en budget som tål en större investering. När det jobbas på rätt sätt med en cnc-maskin kan det leda till helt fantastiska resultat såväl som en mycket god ekonomi både för tillverkare och slutkund.

 

 

 

 


 

Visa alla »

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2021-02-21

Vem ska sköta svarvning av ecobrass?

Det är viktigt att hitta rätt verkstad för svarvning av ecobrass eftersom detta material är dyrt och svårare att bearbeta än andra blyfria legeringar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-10-19

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Metallindustrin drar stor nytta av cnc-svarvning, men det finns både fördelar och nackdelar med cnc-svarvning. Läs mer här!

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Säkerhetsrutiner krävs då man jobbar med automatsvarvning

Automatiken höjer säkerheten men även automatsvarvning kräver säkerhetsrutiner för de som driver svarven och för de som befinner sig i samma lokal.

 

Läs mer »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.skarandebearbetning.se