Fördelar och nackdelar med plasmaskärning

En plasmastråle håller en väldigt hög temperatur och består av kinetisk energi. När man använder sig av plasmaskärning för att beskära ett material så kommer materialet att delvis smälta så att man kan blåsa bort det.

Det finns fördelar med den här typen av beskäring, och ibland så är plasmametoden bättre än exempelvis gasskärning eller laserskärning som till exempel fiberlaser.

Även om den här beskärningsmetoden tillåter högre tjocklek än många andra metoder så finns det fortfarande begränsningar vad gäller tjockleken på den metall som ska beskäras eftersom man förlitar sig på värmen som ska smälta ner metallen.

Det är också viktigt att förstå att det här är en metod som enbart fungerar för material som är elektriskt ledande. Då man ska skära plåt eller annat metallmaterial så kan det finns många fördelar med plasmaskärningen. Låt oss se lite närmre på dessa…

 

 

 

Fördelarna med plasmaskärning

Den som funderar på att beställa den vattenskärning Stockholm, Öland och Göteborg kan erbjuda kanske funderar på om vattenskärningen verkligen kommer att bli den metod som kostar minst och ger bäst resultat.

När man talar om kostnad så är det bra att veta att plasmaskärningen rent allmänt anses vara en kostnadseffektiv metod. På senare tid så har den här beskärningsmetoden utvecklats så att man har fått en mycket högre precision vilket också är bra för ekonomin.

När man jobbar med ett automatiskt beskäringssystem så får man många fina fördelar som till exempel snabbhet. Många gånger så är plasmaskärningen snabbare än lasersystem då det rör sig om tjocklekar som ligger på över 3 mm. När det går snabbt så får man ut mer av produktionen och det gör att maskiner som är dyra att köpa in blir lönsamma snabbare.

Genom att välja ut rätt typ av plasmaskärningssystem så kan man behandla rostfria material såväl som metaller som rostar. Man kan även komma upp i tjocklekar på 80 mm och fortfarande skära på ett effektivt vis.

Användarvänlighet är en annan viktig fördel att nämna för det är så att plasmatekniken inte kräver långa inlärningsperioder för de som ska ta hand om beskärningen. Det är lätt att jobba med maskinerna och operatörer kan snabbt få till perfekta resultat.

 

Finns det inga nackdelar?

Jo, det är klart att det finns några nackdelar som man bör nämna om man talar om fördelar med plasmaskärning. Skärmaskinernas elektroder och munstycken måste med jämna mellanrum bytas ut.

Man kan inte skära i material som trä eller plast eftersom dessa inte leder elektricitet. Dessutom så är det så att plasmaarken normalt sett lämnar 4-6 graders snedslipad kant på snittytan. Det här märks knappt på tunnare metaller men då man skär i tjockare material så syns det vilket inte alltid är önskvärt.

 

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2021-02-21

Vem ska sköta svarvning av ecobrass?

Det är viktigt att hitta rätt verkstad för svarvning av ecobrass eftersom detta material är dyrt och svårare att bearbeta än andra blyfria legeringar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-10-19

Fördelar och nackdelar med cnc-svarvning

Metallindustrin drar stor nytta av cnc-svarvning, men det finns både fördelar och nackdelar med cnc-svarvning. Läs mer här!

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Säkerhetsrutiner krävs då man jobbar med automatsvarvning

Automatiken höjer säkerheten men även automatsvarvning kräver säkerhetsrutiner för de som driver svarven och för de som befinner sig i samma lokal.

 

Läs mer »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.skarandebearbetning.se